KUPPIKOKO KATEISSA?

images-2

RINTALIIVIT JA OIKEAT KOOT

Onko sinulla oikea ympärysmitta rintaliiveissäsi? Entä kuppikoko? Pidätkö liiveistä, jotka ovat mahdollisimman mukavat ja ostat ne sillä periaatteella? Valuvatko kenties olkaimet tai nouseeko liivin ympärys? Jos vastaat yhteenkin kysymykseen kyllä; veikkaan, että juuri sinulla voi olla liian suuri ympärysmitta ja liian pieni kuppikoko. Sen verran voin lohduttaa, että et ole ainoa! Teitä on monia…. Ja tyypillisintä onkin juuri edellä mainittu. Esimerkiksi, henkilö voi olla vaatteissa koko 36 ja rintaliivit ovatkin kokoa  85 A, todellisuudessa oikea koko on 70 D. Aika monta senttiä ilmaa… Ennen kuin jatkan;

VÄHÄN HISTORIAA

Tiesitkö, että ensimmäiset liivit patentoitiin Amerikassa vuonna 1914.  Mary Phelps Jacobs, tunnetaan myös nimellä Caresse Crosby, teki yhdessä sisäkkönsä kanssa rintaliivit kahdesta nenäliinasta ja nauhasta. (Tosin naiset ovat kautta historian kohottaneet rintojaan mitä ihmeellisimmillä tavoilla. Kreikkalaisnaiset nostivat rintojaan rintaliinalla kun taas roomalaiset käyttivät kaulanauhaa).

mary_phelps_440_300

1930-luvlla moniin liivi malleihin laitettiin pehmusteet kuppeihin. Samalla vuosikymmenellä kehitettiin myös ensimmäiset olkaimettomat ja kaarituelliset rintaliivit. Vuonna 1935 Warner Company (Jacobs myi patentin) esitteli rintaliivien kuppikoot ja kokoja oli 4; A, B,C, D.

1940-luvulla esiteltiin topatut rintaliivit ja maailman ensimmäiset push-up-liivit. 1950-luvulla taas palvottiin rintoja ja luonnoton rinnan koko oli naisellisuuden mitta. mm. 1956 aloitettiin saksalaisten Triumph-liivien valmistus turkulaisessa Oy Neulomo Ab:ssa.

1960-luku toi huomaamattomia ja kevyitä rintaliivejä. Feministit kieltäytyivät käyttämästä liivejä ja liivien polttaminen nousi otsikoihin.  Ensimmäiset Wonderbra push-up-liivit ilmestyivät 1964.

1970-luvulla ilmestyi taas halterneck-liivit, jolloin alkoi myös muotoiltujen ja saumattomien rintaliivien valmistus. 1980-luvulla Vivienne Westwood puki malleilleen rintaliivit villapaitojen päälle ja vuosikymmenen lopulla Jean Paul Gaultier teki rinnoista tötterömäiset ja teräväkärkiset. Kaikki muistavat Madonnan korsetteineen. 

2016a5883d732f1f0efcd72d1cb0cce4

MIKSI RINTALIIVIT;

Rintaliivien tarkoitus on tukea ja kannatella rintoja. Liivin ympärys kannattelee suurimman osan rintojen painosta ja antaa koko perustan rintaliiville. Olkaimien tarkoitus ensisijaisesti on pitää kuppeja paikoillaan. Kuppien tarkoituksena on ympäröidä ja tukea rintoja. Kupit voivat esimerkiksi pienentää, pyöristää tai kohottaa rintoja. Rintaliiveissä kiinnitys on yleensä takana, mutta se voi olla myös edessä tai sivulla.  

fullsizerender-2

RINTALIIVEISSÄ löytyy useita malleja; Kaarituellisia ja kaarituettomia, topattuja ja toppaamaattomia, puolikuppisia ja kokokuppisia, olkaimettomia ja olkaimellisia. T-paita-rintaliivejä, Push-up- ja balconette rintaliivejä, Minimizer-liivejä, Bandeau-rintaliivejä, Imetys- ja odotusajan liivejä, urheiluliivejä. On myös ensiliivit, muotoilevat liivit…. lisänä muita vartaloa muokkaavia alusasuja Bodyineen.

Tästä viidakosta onkin aika vaikea löytää juuri itselleen sopivat liivit. Joten aina kannattaa pyytää asiantuntevan alusasumyyjän apua. Hän osaa etsiä juuri haluamaasi käyttötarkoitukseen ja sinulle sopivat sopivat mallit ja myös mittaa oikean kokosi, jos itse et ole varma.

OIKEA KOKO, mistä sen sitten tunnistaa? Oikean kokoisissa rintaliiveissä liivin kuppien välissä oleva keskikantti ei ole koholla vaan kehoa vasten. Liivin ympäryksen tulee olla napakka ja uusissa liiveissä hakaset tulee olla kiinnitettyinä uloimmassa asennossa. Siksi, että liivit löystyvät käytössä ja näin ympärystä voi myöhemmin tiukentaa. Liivin ympäryksen tulee olla tasainen eikä siihen saa jäädä ryppyjä. Rintaliivin alareunan alla tulee pystyä kiertämään kahta sormea kehon ympäri. Olkaimet eivät saa painaa eikä kiristää. Ne eivät saa myöskään valahtaa olkapäältä alas. Kuppeihin ei saa jäädä tyhjää tilaa eikä niistä saa myöskään pursua rintaa ylitse. Oikean kokoisissa liiveissä sivusta katsottuna rinnan korkein kohta on olkapään ja kyynärpään puolessa välissä. 

Rintaliivien tarkoitus on tukea rintoja!

Tyypillisiä virheitä;

Useimmilla naisilla on suuri ympärysmitta ja pieni kuppikoko. Rinta pursuaa leveyssuunnassa ulos rinnasta ja kuppi peittää vain murto-osan rintaa, toinen ääripää on liian pieni kuppikoko jolloin rinta pursuaa ulos. Rintaliivejä olisi hyvä vaihdella ja välillä ns. lepuuttaa liiviä. Monilla onkin vanhat ja kulahtaneet liivit, jotka eivät tue, rinnat roikkuvat… Rintaliivit vaikuttavat myös siihen miten vaatteet istuvat. Rinnan ei siis ole tarkoitus roikkua. 

PIENI NEUVO MITEN PUET LIIVIT OIKEIN:

Kun olet kiinnittänyt liivit kiinni uloimpaan hakaseen, nojaudu eteenpäin, ravista hieman rintoja ja rintaliivejä. Näin rinnat asettuvat oikeille paikoilleen kuppeihin. Voit myös laittaa kämmenen sisälle kuppiin ja asettaa rinnat yksitellen kuppeihin. Näin ei jää ylimääräistä löysää ihoa sivuille ja rinnat täyttävät kupit kokonaan. 

Ja hei, pukeutuminen alkaa alusasuista. Hyvin istuvat ja kauniit alusasut tekevät olosta itsevarman. Olisko kenties juuri sinun aika päivittää alusasusi? ©Satu Tapola / samatablogs

Historiikkikuvat internet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.