Muotikirjat, suosikkini!

Sain jokin aika sitten mielenkiintoisen haasteen Marjoannikalta: 25 must read – muotikirjaa.  Harmikseni olen ollut liian kiireinen perehtyäkseni asiaan ja osittain myös muista syistä kirjoittaminen siirtyi ja siirtyi. Muotikirjoja on todella aikamoinen skaala; viihdykkeestä muhkeisiin tietopaketteihin. Kuten Marjoannika mainitseekin löytyy elämänkertoja, tietokirjoja, oppaita, kestävää kehitystä jne.. 

Mielenkiintoisia valintoja ja löysin itsellenikin yhden uuden teoksen, jonka ajattelin lukea; Milla Muurimäki Style Traveller.

Kuten moni tietääkin jo, olen aina ollut muodista kiinnostunut ja aikaisemmin luin juuri muotitalojen kirjoja, elämänkertoja jne.. kun opiskelin Pukeutumisneuvoja mestariksi huomasin haluavani enemmän ja enemmän faktaa. Ennemmän tietoa, ahaa-elämyksiä, vinkkejä… kestävää kehitystä…

Tartun tähän haasteeseen hieman eri tyylillä kuin haasteen minulle heittänyt Marjoannika, mitkä ovat minun ”pakko lukea” vai sanoisinko rakkaat muotikirjani;

1. Suurin rakkauteni on Fashion – the ultimate book of costume and style – joka löytyy minulta myös suomenkielisenä Muoti – tyylit ja vaatteet kautta aikojen –  englanninkielisenä sitä löytyy useammasta kirjakaupasta kuin myös internetistä.

Kirja sisältää kattavasti kunkin aikakauden tärkeimmät tekijät. Sen miten muoti on vaikuttanut yhteiskuntaan ja yksilön identiteettiin.  Unohtamatta pientä ”nippelitietoa”.

Muodin tietopaketti aloittaa muinaisesta maailmasta, Esihistoriallisesta aikakaudesta -600 JAA; mm. muinainen Egypti, Antiikin Kreikka, Minolainen kulttuuri …. siirtyen keskiaikaan. Keskiajasta Renesanssiin, Barokista Rokokoohon. Siirtyen 1790-1900 luvuille; Uusklassismiin, Empiretyyliin, tyyliesikuviin, turbaaneihin ja korsetteihin jne.

Jokainen vuosikymmen 1900-luvulta käydään tarkasti läpi juuri kyseisten aikakausien tärkeimpien muotiin ja tyyliin vaikuttaneiden tekijöiden kautta. Sota-ajan nainen, Moderni nainen, hameen helman lyheneminen, Coco Chanel, Paul Poiret, Jazz, Elegantti mies, Elsa Schiaparelli, Fantasiapuvut, Hollywood-muoti, Glamour, New Look, Coctailleninki, päällystakki, Kukkaislapset, uusi Dandy, miesten POP-muoti, Biba, Voimapuku, Vivienne Westwood, Bohotyyli, Globaali vaikutus muotiin, farmarit, vartalonmuokkaus, Paul Gaultier, Japanilainen tyyli, Catwalkin supertähdet… ja kaikki tämä on vain murto-osa tiedosta mitä kirja jakaa. Jaksan lukea kirjaa aina vain uudelleen ja uudelleen, aina löytyy uutta ja mielenkiintoista. Erityisesti silloin kun tuntuu ettei mikään kiinnosta tartun tähän teokseen. 

2. Vintage – sarjan kirjat, Vintage Fashion/ muoti, Vintage kengät, Vintage käsilaukut ja Vintage kengät, Vintage hääpuvut

Nämä kirjat jakavat tietoa keskittyen yhteen aiheeseen kerrallaan; kengät, laukut, muoti, käsilaukut, hääpuvut. Kirjoista löytyy pienemmässä mittakaavassa paljon tietoa, pieniä hauskoja yksityiskohtia sekä tietysti kauniita kuvia. Kirjat löytyvät useimmista kirjakaupoista sekä internetistä.

3.  In Vogue Vogue lehdellä on yli 100 vuoden historia ja se on yksi maailman suosituimpia ja arvostetuimpia muotilehtiä. Kirjan kansiin on koottu upeita kuvia Vogue-lehden sivuilta eri vuosikymmeniltä. Unohtamatta lehden tekijöitä, kuvaajia, toimittajia, markkinointia, päätoimittajia… Kansikuvat eri aikakausilta ovat erittäin mielenkiintoisia.

4.  Stars in Dior; tämän kirjan ostin Tallinnasta. Pelkästään jo kauniiden ja tyylikkäiden kuvien vuoksi. Kirjassa on upeita kuvia tähdistä Diorin vaatteet yllään, upeita kuvia elokuvakohtauksista, punaiselta matolta, elokuvan mainosjulisteita… unohtamatta pieniä yksityiskohtaisia tietoja.

5.  Harper´s Bazaar Fabulous at Every Age Vinkkejä eri ikäisten naisten pukeutumiseen. Kauniita ja tyylikkäitä kuvia sekä asukokonaisuuksia.  Eikä kirja edelleenkään kalpene muiden muotikirjojen joukossa, sillä kuvat ovat tyylikkäitä ja ajattomia. Vinkit ovat myös loistavia, joita voi soveltaa edelleen. Pidän tästä kirjasta paljon. Aina kun ”vilkaisen” kirjaa, jään jumiin kauniisiin ja näyttäviin kuviin, sekä upeisiin asu yhdistelmiin. 

6. Muodin vuosikymmenet Supistettu tietoteos 1800-luvun muodista nykypäivään. Kirjasta löytyy hauskoja kommentteja mitä jokin näyttelijä tai elokuvaohjaaja on sanonut tai mitä tiettyä vaatetta on käytetty jossakin elokuvassa. Kirja aloittaa 1700-luvun lopulta ja päättyy 2000-luvun alkuun. Eri muoti-ilmiöt, visuaalisesti vivahteikas aikajana, näyttävät kokovartalokuvat, asukokonaisuudet ja elokuvista poimitut kuvat. Kirjaa on myyty kirjakaupoissa ja internetissä, saatavuudesta nyt en ole varma. 

7. Color me younger Englannin kielinen väriopas pukeutumiseen ja meikkaamiseen. Kirja kertoo tarkkaan miten tunnistaa mihin väripersoonaan kuuluu. Kirja näyttää miten värit voivat nuorentaa ja toisaalta taas vanhentaa. Sopii väreistä kiinnostuneille sekä on tietysti erinomainen ammattilaisen työväline. Vaikkakin on osittain ehkä hieman vanhanaikainen, ainakin tyyliltään. 

8. Trinny & Susannah – the body shape bible – Nämä kaksi räväkkää tyylipersoonaa valloittaa ja antaa hauskoja vinkkejä pukeutumiseen. Aina en ehkä ole samaa mieltä, mutta näitä räväköitä ideoita voi soveltaa. Erityisen hauskaa kirjassa ovat vartalotyypit, joita välillä itsekin käytän kun asiakkaan vartaloon ei sovi A, H, O tai Y. Mieti vaikka pikaria tai selloa. Kirja on englanninkielinen eikä sitä ole tietääkseni käännetty suomeksi. Kirjasarjaan kuuluu myös muita pukeutumiseen liittyviä kirjoja. Hyvää viihdettä, jo pelkästään tekstin puolesta.

9. Harper´s Bazaar  Great Style Tästä kirjasta saa loistavia tyylivinkkejä eri ikäisille ja kokoisille naisille. Erilaisia tyylejä, kuten; Urbaani kaupunkityyli, Jet-Set, Boheemityyli, Romanttinen, Rock jne.. Miten päivittää työasu ilta-asuksi. Upeita vinkkejä eri-ikäisten naisten muodikkaaseen pukeutumiseen. Vaikka kirja on yli 10 vuotta vanha, on se tehty niin taitavasti ettei se vanhene. Ja vaatteetkin näyttävät edelleen muodikkailta ja tyylikkäiltä. 

10. Ammattina vaate Pukeutumisneuvojan työkalu, tärkeää tietoa sisältävä oppikirja. Käytän kirjaa aina kun tarkistan asioita tai haluan vain kerrata tietoa. Erittäin hyvä kirja jokaiselle vaatteista ja materiaaleista kiinnostuneille. 

11. Muoti – piirtäminen, väri ja tyyli Myös pukeutumisneuvojan oppikirja, jota edelleen käytän aina silloin tällöin. Hyvää tietoa väreistä ja antaa vinkkejä mm. muoti piirtämiseen. Piirtämistä harjoittelin jonkin verran, mutta ajan puutteen vuoksi se on taas unohtunut. 

12. Style – löydä oma tyylisi- vinkkejä maailman tunnetuimmilta muotibloggareilta Tämän kirjan ostin rehellisesti sanoen uteliaisuudesta. Vaikka en olekaan kaikesta samaa mieltä ja osittain kuvitus on sekavaa sillisalaattia, silti kirja herättää mielenkiinnon perustuen katumuotiin ja kuuluisimpien blokkareiden tyyleihin. Näistä kuvista voi poimia ideoita omaan vaatekaappiin ja tyyliin. Toki kirjasta löytyy perinteisiä vinkkejä, kuten ammattisanastoa. 

13. Tyylikäs nainen  Tämä kirja on ehkä hieman vanhanaikainen nykyään, mutta sisältää hienoja vinkkejä, joita voi soveltaa nykyaikaan. Maailma muuttuu, mutta tietyt vinkit ja neuvot säilyvät. Kuvista näkee selkeästi miten tyyli päivittyy ja ulkonäkö muuttuu.

Kiitos Marjoannika haasteesta, maailmaan mahtuu paljon hienoja muotikirjoja. On ne sitten tarkoitettu viihdykkeeksi tai oppimiseen. Itse mielelläni käyn kirjakaupoissa tutkimassa mitä uutuuksia on ilmestynyt. Myös ulkomailla ollessa voi bongailla hienoja teoksia. Kannattaa siis käydä kirjakaupassa myös lomalla 🙂

Kuvat ja teksti  ©️Satu Tapola / http://www.samatablos.com

Omat kuvat ja tekstit; Satu Tapola ©️samatablogs.com, muut kuvat internet
Muoti, Fashion, In Vogue, Stars in Dior, Vintage Fashion, Vintage kengät, Vintage käsilaukut, Vintage hääpuvut, Trinny ja Susannah; body shape bible, Harper´s Bazaar  Great Style, Ammattina vaate, Muoti – piirtäminen, väri ja tyyli, Tyylikäs nainen, Style – löydä oma tyylisi- vinkkejä maailman tunnetuimmilta muotiblokkareilta, Harper´s Bazaar  Great Style, Color me younger , Harper´s Bazaar Fabulous at Every Age, Color me younger, Muodin vuosikymmenet, In Vogue kirjat, http://www.tammi.fi, internet, kirjakaupat, ww.otava.fi, http://www.katoni.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.