Koulutusta ja pohdintaa muodista!

Viime viikko meni hujauksessa, kävin mm. Lahdessa kahden päivän koulutuksessa. Samalla tapasin isäni ja äitini.

Koulutus oli erittäin mielenkiintoinen ja sain paljon ajateltavaa. Purimme analyysejä ja kävimme läpi omia sekä ihmisten erilaisia toimintatapoja.

Yleisestikin olen paljon miettinyt elämää ja samalla itseäni. Analyysissä omalta osaltani tunnistin paljon tuttuja toimintatapoja ja reaktioita. Osa oli täysin vierasta, jopa outoa. Mielenkiinto kuitenkin heräsi ja asiaa täytyy tutkia ajatuksella.

Tästä voikin sujuvasti siirtyä muotiin. Muoti herättää paljon mielipiteitä ja ajatuksia, erityisesti ruma muoti! Mitä on ruma muoti? Onko rumaa muotia? Useimmissa muotilehdissä on ollut jo pitkään samantyylinen stailaus suunta. Jäin miettimään, eikö muoti Suomessa ole muuta?

Ulkomaalaisten muotilehtien stailaus kuvat yleensä saavat minut innostumaan ja huokailemaan. Tottakai muoti muuttuu ja pukeutumisen raja-aidat kaatuvat. Mutta, ymmärrättekö pointin mitä yritän sanoa?

Mitä on tapahtunut kaikelle kauniille ja näyttävälle muodille? Missä ovat ne istuvat ja hyvin leikatut vaatteet? Kauniit väriyhdistelmät? Suomessa tyylisuunta on pitkään ollut laatikkomainen ja peittävä, erityisesti suomalaisella muodilla, toki on poikkeuksia.

Itse haluan istuvia, naisellisia ja näyttäviä vaatteita. Enkä tarkoita paljastavia tai liian tiukkoja. Joskus toki on päiviä kun haluaa peittää itsensä: ”älkää huomatko minua”!

Muodin tiukat raja-aidat naisten ja miesten välillä ovat vähentyneet. Unisex mallistoja syntyy säännöllisin välein. Itse en pidä unisex muodista, en koe sen sopivan persoonaani. Totta on sekin ettei nykyään ei ole vain yhtä muodin vaikuttajaa tai suurta auktoriteettia. (Paitsi edesmennyt Karl Lagerfeld ja Coco Chanel)

Ruma muoti! Mitä on ruma muoti? Minulle se tuo mielikuvan roikkuvista vaatteista tai ”överi” -väriyhdistelmistä. Ruma muoti voi olla liian paljastavaa, ns mautonta muotia. Liian suuret laatikko vaatteet ja oudot yhdistelmät.

Voihan rumakin olla kaunista, tai ainakin näyttävää. Nimittäin riippuu siitä miten kantaa vaatteensa. Jos on sinut itsensä kanssa, voi näyttää jumalaiselta riippumatta siitä mitä päällä on. Mietitään vaikkapa Maria Veitolaa ja hänen tyylipersoonaa; hänelle on kyky ja taito kantaa mitä oudompia vaateyhdistelmiä. Ainakin ne näyttävät tyrmääviltä ja sopivat hänelle täydellisesti, myös ne rumat vaatteet. Jos minä pukeutuisin samoin, olisin naurettava ja luultavasti minulle tulisi pakonomainen tarve mennä pitkin seinän viertä ja mieluummin vielä niin ettei kukaan vain näe:)

Kiertelin katsomassa liikkeiden tarjontaa Helsingin Kampissa. Löysin näyttäviä upeita koruja, todella paljon 1980- ja 1990 lukujen muotia. Jotkut vaatteet elivät uutta kopio elämää ja toivat muistoja mieleen. Täytyy myöntää, että hetkellisesti ajattelin miksi ihmeessä olen hävittänyt farkkuhameeni tai ne farkut joissa oli helmiä ja strasseja? Mutta vain hetken… Tosi asia on etten edes varmaan mahtuisi niihin ja luultavasti en edes käyttäisi niitä.

Ihastuin military green väriin kietaisumekossa, pastelliväreihin ja runsaisiin koruihin. Kaiken näyttävän värikkään ja kimaltavan jälkeen ei enää yksinkertainen muoti tehnyt vaikutusta. Olin siis sokaistunut takaisin muodin maailmaan, jossa olen jo kerran elänyt. Veikkaan, että lopulta kuitenkin olen se ”yksivärinen” asusteilla leikkivä Satu kuten ennenkin. Kunhan alkuinnostus lopahtaa … poimin vain joitakin ideoita omaan vaatekaappiin, mietin uusia yhdistelmiä jne. Loppujen lopuksi uskon kaiken löytyvän jo valmiiksi omasta vaatekaapista. Paitsi military green värinen kietaisumekko 😉Huomaatko, se jäi kaivertamaan mieltäni….

Sain yllättävän hyvää palvelua monessa liikkeessä, mutta erityisesti Sisleyn myyjä jäi mieleeni. Aivan mahtava persoona, ei tyrkyttänyt heitteli ideoita ja oli oikein avulias. Sain niin hyvää palvelua, että mekko suorastaan kummittelee mielessäni ja erityisesti se military green väri! Todella outoa! Ehkä nyt on muutosten aika?

Samaan aikaan sain yhteydenoton entiseltä työkaveriltani vuosien takaa, 1990 luvulta!!! Hauska sattuma, sillä samaan aikaan mietin kyseistä vuosikymmentä…. toivottavasti tapaamme lähiaikoina, onhan tässä vierähtänyt 25 vuotta… ainakin… jessus!

©Satu Tapola, http://www.samatablogs.com kuvat ja teksti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.